Kevesen tudják, hogy a legtöbb hibát, a zöldtető tervezésekor követjük el! Könnyen kellemetlen helyzetbe hozzuk magunkat, ha nem vesszük figyelembe a területi adottságokat és az olyan abiotikus tényezőket, mint a fekvés, a várható éves csapadék, hőingás, szélhatás stb. Építkezéskor fontos szempont az építőanyagok szabad mozgatásának biztosítása. Karbantartás esetében pedig kötelező a biztonságos munkavégzési feltételek megteremtése.  

Fenntartási igény figyelembevétele tervezésnél

Komoly problémát okoz a megvalósult zöldtetőknél, ha a tervezéskor nem vagyunk kellő tekintettel a fenntartás igényeire, (pl. extenzív tetők esetén is javasolt vízkiállást biztosítani az időszakos öntözéshez). Jellemző hiba, hogy nem megfelelő minőségű és típusú építőanyagokat alkalmazunk (sok esetben a szigetelő cég készíti a rétegrendet, amivel sérül az élő felület igényeinek figyelembe vétele) vagy azokat nem helyes módon építjük be.

A fentieknél könnyebben orvosolható, de gyakori probléma a nem megfelelő növényfajta választás és a rendszeres kertápolási munkák hiánya

Nem megfelelő ültető közeg használata

Az elmúlt évtizedek tapasztalata alapján megállapítható, hogy a legnagyobb károkat a nem megfelelő ültetőközeg alkalmazása okozza! Üzemelő zöldtetők működésében számtalan probléma forrása a zöldtető közegek önkényes kiváltása termőfölddel vagy töltőfölddel. Eltömődik a szivárgó drénlemez, a gyökérzet elsekélyesedik és így a zöldtető elveszíti élő talaj voltát. A eltömörödő földben megfulladnak a növények. Általános termőföld helyett, speciális zöldtető közeget kell a zöldtetőre felhordani! (Intenzív zöldtetőkhöz GreenTech intenzív közeget; extenzív zöldtetőkhöz GreenTech extenzív közeget javaslunk)

építőanyag beszerzés
és szakmai segítség

greenroof.hu

Akikkel együtt dolgoztunk

+45

Kivitelező cég

+230

Magán felhasználó

+70

Tájépítész cég